Aantekeningen |
Deel dit bericht via:
EVEN VOORSTELLEN ........
Tony Alberda, geboren in Drachten op 23 maart 1974, wonende te Drachten,
Samenwonend met Anita Tjoelker.
Vorige clubs:
vv Drachten, SC Heerenveen(1989-1994) ,FC Emmen(1994-1997), FC Groningen(1998-2001), BV Veendam(2001-2002), Harkemase Boys(2002-2007), ONS Sneek(2007-2008).
Tony Alberda was een begenadigd voetbaltalent. In de beginjaren negentig staat hij te boek als het grootste Friese voetbaltalent. Omdat hij van de natuur houdt en rap is op schaatsen – hij reed Ids Postma er tijdens een kortebaanwedstrijd nog eens af – werd hij al snel vergeleken met het voetbalicoon van Fryslan: Abe Lenstra.
Maar Tony is geen Abe. Een knieblessure(hij moet al op jonge leeftijd viermaal aan de knie worden geopereerd) en niet altijd gelukkige keuzes staan een grote carrière in de weg.
“Ik heb veel blessures gehad. Ik ben vier keer aan mijn rechterknie geopereerd en heb daardoor twee jaar niet kunnen spelen. Op mijn achttiende speelde ik in het eerste van Heerenveen . Zonder die vervelende blessures had mijn voetbalcarrière er misschien anders uitgezien”.
Toch heeft hij veel eredivisiewedstrijden op zijn conto staan. Uiteindelijk speelt hij bij bovenvermelde clubs in iets meer dan tien jaar 195 wedstrijden in het betaalde voetbal. Hij scoort daarbij 42 doelpunten. In 2002 verhuist de dan ex-prof naar Harkemase Boys. In zijn eerste seizoen bij de Harkemase Boys zorgt hij voor een historische prestatie door kampioen te worden van de hoofdklasse C.
Het is volgens Alberda zelf een mijlpaal, maar het hoogtepunt van zijn sportieve carrière ligt toch in het Olympisch stadion op 10 november 1993, waar hij met SC Heerenveen tegen Ajax voor de beker speelt en als 19-jarige drie keer scoort.
“ Normaliter stond Erik Tammer in de basis bij Heerenveen. Foppe de Haan besloot mij een kans te geven, omdat Frank de Boer meer moeite zou hebben met een snelle beweeglijke spits. Dat kwam uit. Ik denk niet dat veel spelers drie keer in één wedstrijd hebben gescoord tegen Edwin van der Sar “.
Weliswaar winnen de Amsterdammers met 8-3, maar de Friese krant kopt de andere dag wel : “Ajax – Tony Alberda 8-3 “. Een leuk affiche voor de jonge prof.
Na veel omzwervingen belandt hij in 2002 als veredelde amateur bij Harkemase Boys en wordt direct kampioen.
In het seizoen 2005 is er veel onvrede bij deze club. Een aantal spelers stapte op uit frustratie met het gevoerde beleid, Tony Alberda en enkele anderen bleven.
Alberda heeft echter geen “zitvlees “en vertrekt in de zomer van 2007 naar ONS Sneek. Hij was aan een nieuwe uitdaging toe. Met de Snekers reikte hij tot de KNVBbeker en een derde stek op de ranglijst.
“Ik maak de overstap naar HHC omdat ik nog één keer wil proberen kampioen te worden in de hoofdklasse. Dat ik met Jan van Raalte nog als teamlid heb gevoetbald, maakt de zaak alleen nog maar mooier. Bij elke club heb ik 100 % inzet getoond, dat zal bij HHC echt niet anders of minder zijn.”
De Drachter kent HHC goed. “Ik voetbal al 5 jaar tegen HHC. Ik vond het een geweldige vereniging om tegen te spelen,prachtige ambiance, veel supporters en een goed voetballende ploeg. Het niveau is super hoog. “
Het profmetier heeft Alberda gevormd. “Ik heb Foppe de Haan 6 jaar als trainer gehad en als jonge speler kun je je geen betere trainer wensen.Die achtergrond maakt, dat ik kan stellen, dat het ook zeker bij HHC zal lukken. Een topklassering in de hoofdklasse is mijn doelstelling.”
In een interview met Jan van Raalte stelt de nieuwe trainer dat Alberda nog zo bloedfanatiek is. “Hij wil nog 'n prijs winnen. Zijn spelinzicht en neus voor doelpunten is groot “.
“Ik denk dat de trainer dat goed heeft uitgelegd. De supporters van HHC kunnen op mij rekenen. Ik rendeer het meest bij een aanvallende ploeg in de spitspositie”, aldus de goed afgetrainde spitsspeler.
Bron: http://www.hhc-hardenberg.nl/news/item/even-voorstellen-tony-alberda/
- Na het voetbal: Suikerbrood voor Hedrick
Na hun sportcarrière gaan veel profvoetballers op in de samenleving. In deze serie vertellen ze over de overgang naar een ‘gewone’ baan.
naam: Tony Alberda
leeftijd: 39 jaar
speelde bij: FC Groningen, Heerenveen, Emmen, Veendam
beroep: mede-eigenaar brood- en banketbakkerij Gosse Tjoelker, Drachten
‘Vroeger was het gewoon een halfje wit of een halfje bruin, maar die tijd is voorbij. Het aanbod is in de loop der jaren veel gevarieerder geworden. Donkere broden zijn tegenwoordig erg in trek. Net als speltbrood. Dat komt door al die diëten die mensen volgen. Ze kopen bij ons een speltbrood, maar leggen daar thuis dan een dikke plak kaas op. Zijn ze nog veel verder van huis.
De bakkerij is nu nog van mijn schoonouders, maar over twee jaar nemen we de zaak over. Het valt voor mijn schoonouders niet mee om de bakkerij los te laten. Dat snap ik; ze zijn bakkers in hart en nieren, ik niet. Bovendien ben ik van een andere generatie. Dat zorgt soms voor botsingen. Laatst was er een broodbakmachine kapot. Ik wil dan meteen iemand laten komen. Zij gaan eerst zelf proberen dat ding te maken.
interview
Ik bak geen brood. Gelukkig niet zeg, dan zou ik elke nacht om 2.00 uur moeten beginnen. Nu begin ik om half acht, meestal met broodjes inpakken. Daarna lekker naar buiten. Brood bezorgen bij bejaarden, bedrijven, noem maar op.
Nee joh, ik word bijna nooit meer herkend. Als ik op een school kom, denk je dan echt dat de leerlingen weten wie Tony Alberda is? Het interesseert me geen bal. Dat had ik als voetballer ook al. Als een journalist bij me kwam voor een interview, zei ik steeds vaker: neem maar iemand van de jongere generatie. Die vinden dat nog leuk. Ik wist altijd al precies welke vragen er zouden komen.
schamen
Onze specialiteit is oranjekoek. Dat is een typisch Friese lekkernij, een koek met daarop roze glazuur en crèmeversiering. Mijn schoonvader heeft er veel prijzen mee gewonnen. Net als met ons beschuit en suikerbrood trouwens. Hij is dertien keer Fries kampioen geweest en tweemaal Nederlands kampioen.
Ik ben geen miljonair geworden van het voetballen. Ik was een talent, maar op mijn achttiende ben ik voor het eerst geopereerd aan mijn knie. Daarna nog vijf keer. Daardoor ben ik nooit écht een heel goede voetballer geworden en heb ik voornamelijk in de eerste divisie gespeeld. Dat is niets om me voor te schamen. Al die jongens uit mijn tijd moeten nog werken voor hun geld.
bruiloft
Wist je trouwens dat we met de bakkerij wereldberoemd zijn in Amerika en Canada? Dat komt door de schaatsers Chad Hedrick en Jeremy Wotherspoon. Zij verbleven voor toernooien in Thialf altijd in het Van der Valk Hotel in Drachten. Mijn schoonvader zag ze eens over straat lopen en trok ze meteen naar binnen, de bakkerij in. Vanaf dat moment waren ze hier kind aan huis.
Hedrick nodigde mijn schoonvader zelfs uit voor zijn bruiloft. Op één voorwaarde: hij moest beloven dat-ie suikerbrood zou meenemen als cadeautje.’
geplaatst:
14-04-2014 - 8.57
laatst gewijzigd:
05-05-2014 - 9.51
auteur:
de Volkskrant
Bron:http://www.nd.nl/artikelen/2014/april/14/na-het-voetbal-suikerbrood-voor-hedrick
- Aan zelfkritiek en bevlogenheid geen gebrek bij Tony Alberda
Drachten | Nee, zei hij eerlijk. Eigenlijk wilde hij liever helemaal niet in de krant. Artikelen over zijn terugkeer als voetballer; voor hem hoeft het niet zo. Maar Tony Alberda, 38 jaar inmiddels, wordt gewaardeerd bij tweedeklasser Drachten, de club waar de oud-profvoetballer zijn imposante loopbaan ooit begon én waar hij dit seizoen terugkeerde.
Gerard Bos
De zondagmiddag loopt op z’n einde, op sportpark De Peppel wordt nog nagepraat over het duel tussen Drachten en het bezoekende GAVC uit Grou. Uitslag: 1-3. Nederlaag nummertje drie voor de wit-zwarte brigade van trainer Marcel Frankena. Op het moment dat die lovende woorden spreekt over Tony Alberda, zit die laatste al in de auto. Mijmerend over zijn terugkeer.
Drachten heeft zojuist de misschien wel slechtste wedstrijd van het seizoen gespeeld. Een off-day. ,,Zo kun je het noemen”, zegt trainer Marcel Frankena, ,,al moeten we daarmee GAVC niet tekort doen. Want die ploeg was beter en heeft verdiend gewonnen.”
Het Drachtster doelpunt komt niet van Alberda, maar van Marcel Koops. Alberda wordt zelfs gewisseld. Toch is het bijzonder om hem bij de club te zien spelen waar hij ooit begon. Zijn cv is imposant, met onder meer sc Heerenveen, FC Groningen, Harkemase Boys en ONS Sneek als clubs achter zijn naam.
Fluitend terugkeren in Drachten zat er logischerwijs fysiek niet in, na anderhalf jaar afwezigheid. Maar volgens trainer Frankena zit hij inmiddels op 80 procent fitheid. En Alberda zelf? ,,Het is niet altijd leuk als je elke week naar de masseur of de kraker moet. Maar verder wil ik er niet over praten.”
Terug naar zijn trainer, want die steekt na het duel de loftrompet. ,,Tony is een verlengstuk voor ons als technische staf. Met zijn ervaring, zijn coaching en ook zijn kwaliteiten is hij zéker nog van toegevoegde waarde. We zijn met hem in gesprek geraakt voor dit seizoen en hij is erbij gekomen. Goede speler, goed mens ook. Je kunt ook prima vissen met hem, heb ik al gemerkt. Ook leuk.”
De Drachtsters, die op deze zondag hun derde nederlaag van het seizoen lijden, zitten vanaf de aftrap niet of nauwelijks in de wedstrijd, De bezoekers troeven de thuisclub op alle fronten af en winnen terecht. Sander van Remmen scoort voor rust de 0-1, na rust de 0-2 en later de 1-3. ,,Een hattrick, heel mooi”, jubelt GAVC-trainer André Onclin. ,,Maar dit was vooral een teamprestatie. Een mooie overwinning.”
En Alberda? Die is teleurgesteld. Zelfkritisch is-ie ook. Misschien wel een beetje te veel. Maar ondanks anderhalf jaar aanwezigheid blijkt de wil om te winnen nog niet verdwenen. ,,Want daar voetbal ik voor”, wil de spits nog wel vertellen.
Het siert hem, die bevlogenheid. Dat hij na lange afwezigheid de kicksen aantrok om zijn oude liefde Drachten te helpen, verdient lof. Ook als dat avontuur in het ergste geval abrupt zou eindigen.
Drachten - GAVC 1-3 (0-1). 28. Sander van Remmer 0-1, 55. Van Remmer 0-2, 61. Marcel Koops 1-2, 70. Van Remmer 1-3.
Bron: Friesch Dagblad, http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=61619
- Tony Alberda (Drachten, 23 maart 1974) is een voormalig Nederlands profvoetballer.
Hij is als jeugdspeler begonnen bij Drachten. Vervolgens heeft hij de jeugdopleiding van sc Heerenveen doorlopen. Hij speelde vier seizoenen in de hoofdmacht van sc Heerenveen, waar hij onder andere drie keer scoorde in een bekerwedstrijd tegen Ajax, die verloren ging met 8-3.
Na sc Heerenveen was Alberda nog profvoetballer bij FC Emmen, FC Groningen en BV Veendam. Daarna kwam hij uit voor de amateurs van Drachtster Boys, Harkemase Boys, ONS Sneek, HHC Hardenberg en weer bij Harkemase Boys in de Topklasse. Vanaf 2012 speelt hij bij tweedeklasser Drachten en is mede-eigenaar van een bakkerij.
Clubstatistieken:
Seizoen Club Duels Goals Competitie
1991/1992 sc Heerenveen 13 1 Eerste divisie
1992/1993 sc Heerenveen 21 4 Eerste divisie
1993/1994 sc Heerenveen 4 1 Eredivisie
1994/1995 sc Heerenveen 3 1 Eredivisie
1995/1996 Emmen 30 11 Eerste divisie
1996/1997 Emmen 21 2 Eerste divisie
1997/1998 Emmen 23 3 Eerste divisie
1998/1999 Emmen 2 0 Eerste divisie
1999/2000 FC Groningen 16 6 Eerste divisie
2000/2001 FC Groningen 17 5 Eerste divisie
2001/2002 FC Groningen 11 0 Eredivisie
2002/2003 BV Veendam 34 8 Eerste divisie
2003/2004 Harkemase Boys ? ?
2004/2005 Harkemase Boys ? ?
2005/2006 Harkemase Boys ? ?
2006/2007 Harkemase Boys ? ?
2007/2008 Harkemase Boys ? ?
2008/2009 ONS Sneek ? ?
2009/2010 HHC Hardenberg ? ?
2010/2011 Harkemase Boys ? ?
2011/2012 Drachten ? ?
Totaal 196 43
Bron: Wikipedia
|