stamboom Gertim & Carla

Aantekeningen


Treffers 1 t/m 50 van 214

      1 2 3 4 5 Volgende»

 #   Aantekeningen   Verbonden met 
1

Deel dit bericht via:

EVEN VOORSTELLEN ........



Tony Alberda, geboren in Drachten op 23 maart 1974, wonende te Drachten,

Samenwonend met Anita Tjoelker.



Vorige clubs:

vv Drachten, SC Heerenveen(1989-1994) ,FC Emmen(1994-1997), FC Groningen(1998-2001), BV Veendam(2001-2002), Harkemase Boys(2002-2007), ONS Sneek(2007-2008).



Tony Alberda was een begenadigd voetbaltalent. In de beginjaren negentig staat hij te boek als het grootste Friese voetbaltalent. Omdat hij van de natuur houdt en rap is op schaatsen – hij reed Ids Postma er tijdens een kortebaanwedstrijd nog eens af – werd hij al snel vergeleken met het voetbalicoon van Fryslan: Abe Lenstra.

Maar Tony is geen Abe. Een knieblessure(hij moet al op jonge leeftijd viermaal aan de knie worden geopereerd) en niet altijd gelukkige keuzes staan een grote carrière in de weg.

“Ik heb veel blessures gehad. Ik ben vier keer aan mijn rechterknie geopereerd en heb daardoor twee jaar niet kunnen spelen. Op mijn achttiende speelde ik in het eerste van Heerenveen . Zonder die vervelende blessures had mijn voetbalcarrière er misschien anders uitgezien”.

Toch heeft hij veel eredivisiewedstrijden op zijn conto staan. Uiteindelijk speelt hij bij bovenvermelde clubs in iets meer dan tien jaar 195 wedstrijden in het betaalde voetbal. Hij scoort daarbij 42 doelpunten. In 2002 verhuist de dan ex-prof naar Harkemase Boys. In zijn eerste seizoen bij de Harkemase Boys zorgt hij voor een historische prestatie door kampioen te worden van de hoofdklasse C.

Het is volgens Alberda zelf een mijlpaal, maar het hoogtepunt van zijn sportieve carrière ligt toch in het Olympisch stadion op 10 november 1993, waar hij met SC Heerenveen tegen Ajax voor de beker speelt en als 19-jarige drie keer scoort.

“ Normaliter stond Erik Tammer in de basis bij Heerenveen. Foppe de Haan besloot mij een kans te geven, omdat Frank de Boer meer moeite zou hebben met een snelle beweeglijke spits. Dat kwam uit. Ik denk niet dat veel spelers drie keer in één wedstrijd hebben gescoord tegen Edwin van der Sar “.

Weliswaar winnen de Amsterdammers met 8-3, maar de Friese krant kopt de andere dag wel : “Ajax – Tony Alberda 8-3 “. Een leuk affiche voor de jonge prof.

Na veel omzwervingen belandt hij in 2002 als veredelde amateur bij Harkemase Boys en wordt direct kampioen.

In het seizoen 2005 is er veel onvrede bij deze club. Een aantal spelers stapte op uit frustratie met het gevoerde beleid, Tony Alberda en enkele anderen bleven.

Alberda heeft echter geen “zitvlees “en vertrekt in de zomer van 2007 naar ONS Sneek. Hij was aan een nieuwe uitdaging toe. Met de Snekers reikte hij tot de KNVBbeker en een derde stek op de ranglijst.

“Ik maak de overstap naar HHC omdat ik nog één keer wil proberen kampioen te worden in de hoofdklasse. Dat ik met Jan van Raalte nog als teamlid heb gevoetbald, maakt de zaak alleen nog maar mooier. Bij elke club heb ik 100 % inzet getoond, dat zal bij HHC echt niet anders of minder zijn.”

De Drachter kent HHC goed. “Ik voetbal al 5 jaar tegen HHC. Ik vond het een geweldige vereniging om tegen te spelen,prachtige ambiance, veel supporters en een goed voetballende ploeg. Het niveau is super hoog. “

Het profmetier heeft Alberda gevormd. “Ik heb Foppe de Haan 6 jaar als trainer gehad en als jonge speler kun je je geen betere trainer wensen.Die achtergrond maakt, dat ik kan stellen, dat het ook zeker bij HHC zal lukken. Een topklassering in de hoofdklasse is mijn doelstelling.”

In een interview met Jan van Raalte stelt de nieuwe trainer dat Alberda nog zo bloedfanatiek is. “Hij wil nog 'n prijs winnen. Zijn spelinzicht en neus voor doelpunten is groot “.

“Ik denk dat de trainer dat goed heeft uitgelegd. De supporters van HHC kunnen op mij rekenen. Ik rendeer het meest bij een aanvallende ploeg in de spitspositie”, aldus de goed afgetrainde spitsspeler.

Bron: http://www.hhc-hardenberg.nl/news/item/even-voorstellen-tony-alberda/ 
ALBERDA, Tony (I679)
 
2

Over Jan Roest

Jan Roest wordt geboren in Munnekeburen, maar brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in Delfstrahuizen, waar zijn vader Hendrik Roest vandaan komt. De familie Roest zeer actief bij de vergadering der gelovigen in Delfstrahuizen. Uit dien hoofde onderhouden zij ook contacten met vooraanstaande geloofsgenoten elders, waaronder de families Donker uit Delft en Voorhoeve te Den Haag. Al in 1889 koopt de vermogende ijzerfabrikant J.A. Donker voor de familie Roest een pand in Echtenerbrug, waar Hendrik Roest zijn schildersvak kan uitoefenen. Blijkens het onderstaande besluiten de Erven Donker het pand 27 jaar later ook daadwerkelijk over te doen aan de familie Roest. Doch niet voor een habbekrats; Jan Roest moet zich bij schipper Verhoef in de schulden steken.

1916 Lemmer, notaris S. Spannenburg nr. 097113 repertoire nr. 9 d.d. 24 januari 1916, Koopakte betreft de verkoop van een huis en erf te Delfstrahuizen, koopsom fl. 1500

- Antonetta Jacoba Molenaar te s Gravenhage, weduwe van Jan Antony Donker, verkoper

- Margaretha Donker te s Gravenhage, verkoper

- Jan Roest, schilder te Delfstrahuizen, koper

1916 Lemmer, notaris S. Spannenburg nr. 097113 repertoire nr. 10 d.d. 24 januari 1916, Hypotheek, Betreft een kapitaal van fl. 900

- Klaas Verhoeff, schipper te Echten, schuldeiser

- Jan Roest, schilder te Delfstrahuizen, schuldenaar

Anno 2008 is in ditzelfde pand nog steeds kledingzaak Roest gevestigd. Veel plezier heeft Jan er zelf echter niet van gehad. Op 17 november 1918 overlijdt hij aan de beruchte Spaanse Griep, die in extreme korte tijd wereldwijd miljoenen slachtoffers maakt. In een tijdsbestek van nog geen twee jaar wordt 20% van de wereldbevolking besmet door de ziekte. Voorzichtige schattingen stellen dat er tussen de 20 en de 40 miljoen doden zijn gevallen, en vreemd genoeg zijn dit overwegend jonge volwassenen. De griep is in de eerste wereldoorlog waarschijnlijk door Amerikaanse soldaten naar Europa gebracht. Doordat er in Spanje voor het eerst groot alarm wordt geslagen, ontstaat de naam Spaanse Griep. Het ziektebeeld is in alle gevallen even eenvoudig als dodelijk: eerst enkele dagen van koortsaanvallen die aan griep deden denken, gevolgd door hoge koorts, hoestbuien en hevige keel- en spierpijn. Hierop volgen extreme moeheid en flauwtes, waardoor slachtoffers zo uitgeput raken dat ze niet meer eten of drinken. Uiteindelijk wordt zelfs het ademhalen steeds moeilijker en volgt de dood. In Nederland kost het virus volgens schattingen zo’n 27.000 mensen het leven.

Tussen het moment dat bij Jan Roest Spaanse griep wordt geconstateerd en zijn overlijden zaten welgeteld twee dagen. Ook enkele van zijn kinderen werden besmet, maar zij overleefden gelukkig.

Jan Roest is begraven te Delfstrahuizen. De dienst wordt geleidt door broeder Voorhoeve, een vooraanstaand man binnen de Vergadering der gelovigen en voorouder van de latere minister van defensie. De sobere grafsteen van Jan Roest staat er nog tot op de huidige dag.

Bron:http://www.geni.com/people/Jan-Roest/4187620788520030536 
ROEST, Jan (I553)
 
3
In Memoriam - Reina Alberda
door:
pampusadmin
op:
zaterdag 15 april 2006 - 14:10

Na een ernstige ziekte is op 63 jarige leeftijd overleden Reina Alberda, echtgenote van Rienk Alberda.

Zij die vaak mee hebben gedaan aan de Sneekweek of andere wedstrijden door de KWS georganiseerd, kennen haar ongetwijfeld als de altijd weer vrolijke, sympathieke gastvrouw in het wedstrijdcentrum op het Starteiland. Vanwege haar grote betekenis voor de KWS en de watersport in het algemeen, was zij benoemd tot erelid van de KWS en tevens was zij Schipper in de Orde van de Sneeker Pan. Wij wensen Rienk, kinderen en andere familieleden sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Bron:pampusclub.nl 
ZONDERVAN, Reina (I815)
 
4
Over Willemke:

Willemke Nijp komt oorspronkelijk uit Brantgum, een klein dorpje vlakbij Dokkum. Haar vader overlijdt al in 1886, als Willemke nog maar 11 jaar oud is. De moeder blijft met drie jonge kinderen achter en hertrouwt niet meer.

In haar jeugd werkt Willemke als dienstbode bij beter gesitueerde families. Als ze daar jaren later over verteldt, spreekt ze nog steeds vol ontzag over dat prachtige huis met die hoge ramen van die rijke familie in Dokkum.

Het huwelijk tussen Jan en Willemke is gezien de afstand tussen Delfstrahuizen en Leeuwarden (waar Willemke later als dienstbode werkt) waarschijnlijk gearrangeerd. De familie Roest is in die jaren al zeer actief bij de zogeheten Vergadering van gelovigen, een kleine geloofsgemeenschap die wel wat weg heeft van de illegale gereformeerde congregaties uit die tijd. In Noordoost Friesland ontstaan ook veel van deze congregaties, en verschillende leden van de familie Nijp laten zich daarbij niet onbetuigd. In de tijd dat Willemke in Leeuwarden werkt, ontstaat daar bovendien een afdeling van de Vergadering der |gelovigen. Het is volgens nakomelingen niet ondenkbaar dat Jan en Willemke via deze weg tot elkaar zijn gebracht.

Vlak na de geboorte van hun zesde kind overlijdt Willemke's man Jan aan de Spaanse Griep. Ze vertelt het aan de 6 kinderen met de woorden: ‘Jimme hawwe gjin heit mear, mar wol in himmelse Heit, en Hy is de Heit van wees en wjiddo’ (Jullie hebben geen vader meer, maar wel een hemelse vader, en Hij is de Vader van wees en weduwe; volgens psalm 68:8)

Dochter Sijke vertelt later nog dat haar moeder dikwijls met de jongste zoon aan de borst zat, maar nauwelijks borstvoeding kan geven omdat ze van verdriet steeds huilt en schokt. Willemke is niet weer getrouwd, en zo is ze in het dorp altijd aangesproken gebleven als ‘de weduwe Roest’. Dochter Sijke heeft zulke dingen altijd vreselijk gevonden; niet eens zozeer dat haar vader er niet meer was, maar wel dat de mensen (vaak met de beste bedoelingen) bijvoorbeeld nog zo vaak tegen haar zeiden: ‘Och famke, hwat freeslik, do hast gjin Heit mear’ (Och meisje, wat vreselijk, je hebt geen vader meer). Geen wonder dat Sijke later niet makkelijk te paaien was.

Willemke was zelf trouwens ook niet makkelijk. Haar kleindochter Imkje weet nog dat ze als klein meisje een keer uit school komt en dat beppe op haar wacht. Thuisgekomen vraagt beppe wat Imkje op school heeft geleerd. Een versje, zegt Imkje. Vervolgens kan

Imkje maar op een stoel gaan staan om beppe met het versje te amuseren. Dit gaat niet geheel naar wens, Imkje raakt op enig moment de tekst kwijt. Een beetje beppe stapt eroverheen, zo niet beppe Willemke. Imkje moet de volgende keer maar beter haar best doen, want dit kan zo niet.

Enkele jaren na het overlijden van Jan komt een zekere schildersknecht uit Parrega bij de firma Roest in dienst. Hij sleept de familie er met hard werken door, totdat de jongens zelf oud genoeg zijn om het over te nemen. Zijn naam is Jetze de Boer.

Willemke heeft een geriefelijke oude dag. Zo ziet ze er geen probleem in om een van haar dochters te claimen om voor haar te zorgen tot haar dood, hetgeen ook daadwerkelijk is geschied.

Bron: http://www.geni.com/people/Willemke-Nijp/4187620894120010626
 
NIJP, Willemke (Willempje) (I315)
 
5
Overlijdensakte Wymbritseradeel (mairie Nijland), 1812

Aangiftedatum: 25 september 1812, akte nr. 14
Overleden op: 25 september 1812
Overleden: Lijsbeth Jentjes Alberda, 19 jaar, vrouw, ongehuwd 
ALBERDA, Lijsbeth Jentjes (I67384)
 
6 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. HOUWELING, Sara (I571)
 
7 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. NIJP, Tijmen Marten (Tijmen) (I67374)
 
8 Bron: Memories van successie
Soort registratie: Memorie van successie inschrijving
Plaats: Sneek

Bijzonderheden:
Filmnummer: 284
Register IV: R.785
Er behoorde geen onroerend goed tot de nalatenschap

boerin; weduwe van Sjoerd Alberts Alberda; moeder van Willem, boer Goenga, Eke (vrouw van Thomas Jacobs Schouwstra, koemelker aldaar), Maaike (vrouw van Jelle Jans Bakker, boer), wijlen Durkje (vrouw van Harmen Barteles Boersma, idem; moeder van minderjarige Bartele, Mintje, Rigtje en Sjoerd Harmens Boersma), Albert, arbeider Goenga, Anske, idem, Gerben, idem aldaar, wijlen Lijsbeth (moeder van Anneke, vrouw van Jelle Gabes de Hoop, boer Goenga en Mintje Anskes Boersma, vrouw van Johannes Lykles de Vries, arbeider Sijbrandaburen), Gerrit, van boerenbedrijf en wijlen Albertje Sjoerds Alberda (in leven vrouw van Klaas Jans Staatstra; moeder van minderjarige Jan, boerenknecht Goenga en Mintje Klazes Staatstra, dienstmeid: voogd is oom Gerrit) (10 staken); legaat voor kleindochter Mintje Gerrits Alberda (gouden oorijzer). ('Stastra' in plaats van 'Staatstra'?)

Bronvermelding
Memories kantoor Sneek, archiefnummer 42, Memories van successie - Tresoar, inventarisnummer 14068, aktenummer 360
Gemeente: Sneek
Periode: 1849-1850 
HOEKEMA, Mintje Willems (I417)
 
9 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. Klaas Gerrits (I899)
 
10 Geboorteregister 1829, Wonseradeel, Aktenummer A23  ALBERDA, Klaas (I692)
 
11 Panschipper Rienk Alberda overleden
0
Door WimWalda op 23 februari 2012 Algemeen, Sneekweek
Sneek 23 februari 2012 – In zijn woonplaats Sneek is zondag 19 februari Rienk S. Alberda overleden. Alberda was gedurende een lange reeks van jaren wedstrijdleider van de KWS-Schuttevaerrace en Panschipper. Hij gold als een autoriteit op het gebied van wedstrijdzeilen, niet alleen op zee, maar zeker ook in open boten op het binnenwater.

Hij won niet alleen meerdere malen in verschillende klassen de Sneekweek, maar behaalde ook nationaal succes. Ook de Harlingen-Terschelling zeilrace schreef hij meerdere malen op zijn naam. Rienk is tot hij niet meer in staat was om te zeilen, een fervent watersporter en actief wedstrijdzeiler geweest, de laatste jaren in de door hem zelf afgebouwde Pampus 453, Eressa.

Alberda heeft zich vele jaren ingezet voor de Koninklijke Watersportverening Sneek, die hem als erkenning voor zijn vele verdiensten ‘voor de watersport in het algemeen en de Sneekweek in het bijzonder’ met succes voordroeg bij het gemeentebestuur van Sneek voor benoeming tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Wijlen zijn echtgenote Reina Alberda-Zondervan was hem daarin voorgegaan. Het echtpaar Alberda vormde daarmee een unicum binnen het selecte Schipperscollege.

Rienk Alberda was al geruime tijd ernstig ziek en heeft na een langdurig ziekbed de strijd verloren ondanks een dapper gevecht. Hij is 70 jaar geworden. (Bron: Schuttevaer en Pampusclub)

Voor de mensen die hem de laatste eer willen bewijzen: dat kan donderdag 23 februari van 19.00 – 20.00 uur in Uitvaartcentrum Sneek, Harinxmalaan 1 (tegenover Sportcentrum Schuttersveld) in Sneek. De uitvaart vindt plaats op vrijdag 24 februari in Goutum, waar ook nog mogelijkheid is om te condoleren.

Bron: grootsneek.nl 
ALBERDA, Rienk Sjoerd (Rienk) (I814)
 
12 'Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer' is een uitspraak van wijlen Reina Alberda ZONDERVAN, Reina (I815)
 
13 (door Prof.dr.ir. P.J.G. Teunissen)

Op 13 januari 2010 overleed het langjarig lid van de Nederlandse Commissie voor Geodesie (NCG) prof.ir. J.E Alberda. Jouke Alberda was van 1980 tot 1997 lid van de Commissie en hij bekleedde van 1980 tot 1992 de functie van secretaris. In deze functie kreeg hij te maken met de overgang van de NCG naar de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Deze overgang op 1 januari 1990 heeft hij op een uitstekende wijze voorbereid en begeleid. Alberda is ook lid geweest van de Werkgroep Geschiedenis der Geodesie van de NCG en haar voorganger de Rijkscommissie voor Geodesie.

Jouke Alberda werd in 1926 in Oss geboren, volgde daar de HBS en ging vervolgens naar de MTS (huidige HTS). Na zijn verblijf in Nederlands-Indië, begon hij in 1949 aan zijn studie geodesie aan de Technische Hogeschool te Delft, alwaar hij in 1954 als een van de eerste studenten van deze nieuwe opleiding afstudeerde. In 1970 werd Alberda lector bij de werkeenheid Mathematische Geodesie en Landmeetkunde van prof.dr.ir. W. Baarda (1917 - 2005). In 1980 werd de rang van lector opgeheven en werd Alberda hoogleraar. Zijn wetenschappelijk werk wist Alberda te combineren met verschillende bestuurlijke functies. Bovendien was hij actief in het (internationale) geodetische verenigingsleven [1].

Jouke Alberda werd altijd geroemd om zijn talenkennis. Maar naast zijn talenknobbel had hij zeker ook een wiskundeknobbel, die hem zeer goed van pas kwam in de pioniersjaren waarin de Delftse theorie tot bloei kwam. Van zijn wetenschappelijk werk wil ik hier nader ingaan op zijn bijdragen aan de Europese waterpassing, zijn besliskundige benadering van de geodetische kwaliteitsbeheersing en zijn precisieanalyse van netwerken leidend tot zijn eigen originele constructie van de 'kunstmatrix' H.
Waterpassingen

Alberda heeft in de jaren 1960 een belangrijke rol gespeeld bij de realisering van het Europese hoogtesysteem [2], [3]. Samen met zijn collegae van het Laboratorium voor Geodetische Rekentechniek (LGR) heeft hij de berekening, de analyse en de validatie van het Europese waterpasnetwerk uitgevoerd. Door zijn gedegen wiskundige kennis en zijn nauwe samenwerking met prof. Baarda was hij al vroegtijdig een expert in de Delftse vereffenings- en toetsingstheorie [4]. Hij was dan ook een van de eersten die deze, toen nog jonge theorie succesvol wist toe te passen, daarbij overtuigend demonstrerend waartoe de theorie in staat was.

De vereffening en de toetsing van het Europese netwerk zijn door Alberda en zijn collegae op een van de eerste Nederlandse computers, de Zebra, uitgevoerd. De Zebra (Zeer eenvoudige binaire rekenautomaat) was een Nederlands ontwerp en het was de eerste computer van de TH Delft. De netwerkvereffening is volgens de principes van prof. J.M. Tienstra's methode van fasevereffening uitgevoerd. Deze op het eerste standaardvraagstuk gebaseerde vereffeningsmethode is numeriek efficiënt en zeer geschikt voor waterpasnetwerken. Dat numerieke efficiëntie essentieel was, moge duidelijk zijn als men bedenkt dat het inverteren van een 30 bij 30 matrix met de Zebra 63 minuten kostte!

Met de succesvolle afronding van dit project stond het LGR internationaal op de kaart. Een overzicht van de resultaten werd in 1960 gepubliceerd in Bulletin Géodésique [2] en het eindrapport verscheen in 1963 in de Publications on Geodesy van de Rijkscommissie voor Geodesie [3]. Het was, zoals Alberda later zelf bescheiden zou zeggen, "een fraaie gelegenheid om Delftse ideeën toe te passen: vereffening in fasen volgens Tienstra en statistische toetsingen volgens Baarda". Het zou ook de start zijn van de Delftse deelname aan andere grote internationale onderzoeksprojecten.
Besliskunde

De Delftse theorie van kwaliteitsbeheersing - oorspronkelijk door Baarda en zijn medewerkers ontwikkeld voor geodetische netwerken - werd al gauw ook in andere geodetische disciplines toegepast. Deze verbreding maakte het nodig scherper dan voorheen de maatschappelijke (en soms wetenschappelijke) doelstellingen van geodetische werkwijzen te formuleren en te kwantificeren. Door deze werkwijzen in een besliskundig kader te plaatsen [5 - 7], is het Alberda gelukt scherper aandacht te geven aan de consequenties van geodetische beslissingen, daarmee tevens duidelijk makend welke uiteenlopende factoren daarbij een rol spelen. Dat de toepassing van besliskundige methoden uiteindelijk toch geen grote ingang hebben gevonden, is voor een belangrijk deel te wijten aan de praktische moeilijkheid om geschikte kostenfuncties op te stellen. Niettemin heeft het hanteren van de besliskundige gedachtegang ertoe geleid dat de Delftse theorie van kwaliteitsbeheersing in een ruimer kader geplaatst kon worden.
Netwerkprecisie

Elke geodeet weet dat de namen van Tienstra en Baarda verbonden zijn aan de precisietheorie van netwerken. Dat Alberda ook een cruciale rol in de ontwikkeling van deze theorie heeft gespeeld, is echter veel minder bekend [8 - 10]. Zijn bijdrage betreft vooral de zoektocht naar een kunstmatige covariantiematrix (de 'kunstmatrix' H) om de precisie van coördinaten in geodetische netwerken te kunnen beschrijven. Deze kunstmatrix zou dan enerzijds gebruikt kunnen worden als vervangingsmatrix voor het beschrijven van de coördinatenprecisie van gegeven (hogere-orde)punten en anderzijds als criteriummatrix voor het toetsen van de precisie van nieuw ontworpen vrije netwerken.

Om tot een geschikte vervangingsmatrix te komen, zou deze een eenvoudige structuur moeten hebben en tegelijk voldoende moeten lijken op de echte covariante matrix van een goed netwerk. Mede gebaseerd op de HTW-56 (Handboek Technische Werkzaamheden 1956) heeft Alberda een kunstmatrix ontworpen waarin de standaardellipsen van alle punten cirkelvormig waren met gelijke straal en de relatieve standaardellipsen cirkelvormig waren met een straal afhankelijk van de afstand tussen de betrokken punten. Voor twee netwerkpunten i en j werd de structuur van de kunstmatrix dus gegeven door de 4 bij 4 deelmatrix

Alberda

waarin c2 en d2 nog te kiezen parameters zijn en lij de afstand is tussen de punten i en j. Alberda heeft toen laten zien dat het precisieverloop van de geschrankte vorm van deze H-matrix mooi overeenkwam met dat van echte netwerken. Het patroon van covariantie-isolijnen vertoonde dezelfde structurele eigenschappen als die hij al eerder empirisch in geodetische netwerken had gevonden. Daarmee was de bekende Delftse kunstmatrix een feit.

Hoewel Alberda en Baarda in hun zoektocht naar H verschillende wegen hebben bewandeld, is het bevredigend dat beiden tot dezelfde conclusies en resultaten zijn gekomen. Het is zoals Baarda schrijft [12]: "the differences in argumentation will lead to a clarification of the line of thought". Een mooi overzicht geeft Alberda in 'Planning and Optimization of Networks: Some General Considerations', verschenen in het Italiaanse tijdschrift Bollettino di Geodesia e Scienze Affini [9].

Als eerbetoon en blijvende herinnering aan een bijzondere geodeet, stel ik voor om ook de naam van Alberda te verbinden aan de Delftse precisietheorie, door de 'kunstmatrix' H vanaf nu de Alberda-Baarda-matrix te noemen (in kort de AB-matrix).
Verwijzingen
[1] Bogaerts Th., H. Quee (2010): Prof.ir. J.E. Alberda (1926-2010) - landmeter, bruggenbouwer, gentleman. Geo-Info, 2010-3, p.46.
[2] Alberda J.E., B.G.K. Krijger, E.F. Meerdink (1960): The adjustment of UELN as executed at Delft. Bulletin Geodesique, 34(1), 41-53.
[3] Alberda J.E. (1963): Report on the adjustment of the United European Levelling Net and related computations. Netherlands Geodetic Commission. Publications on Geodesy, New Series, Vol. 1, No. 2.
[4] Baarda W., J.E. Alberda (1962): The Connection of Geodetic Adjustment Procedures with Methods of Mathematical Statistics. Bulletin Geodesique, 36(4), 325-345.
[5] Alberda J.E. (1965): Elementaire aspecten van de besliskunde. LGR rapport R40, 35p.
[6] Alberda J.E. (1966): On the Importance of Decision Theory for Geodesists. Proceedings 2nd International Symposium on Geodetic Calculations, Brussels, 121-142.
[7] Alberda J.E. (1968): Decision Making and Surveying. Paper presented at 12th International Congress of Surveyors. 8p.
[8] Alberda J.E. (1974): Aspects of Large Leveling Nets. The Canadian Surveyor, 28(5), 643-652.
[9] Alberda J.E. (1974): Planning and Optimization of Networks: Some General Considerations. Bollettino di Geodesia e Scienze Affini, 33, 209-240.
[10] Alberda J.E. (1976): Quality Control in Surveying. Chartered Surveyor Land Hydrographic and Minerals Quarterly Vol. 4, No. 2, 1976/77.
[11] Alberda J.E. (1982): A Note on the Simplest Substitute Matrix. In het Baarda Gedenkboek 'Daar heb ik veertig jaar over nagedacht

Bron:http://www.ncgeo.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=2174:j-e-alberda-1926-2010-geodeet-met-wiskundeknobbel&Itemid=167&lang=nl 
ALBERDA, Jouke Engbert (I530)
 
14 -In 1601 is Willem Willems curator over de kinderen van zijn zuster Antie Willems, te Flansum woonachtig, wanneer haar man Ids Claesen overleden is.
De kinderen waren Cleas Idzes, Willem Idzes en Gerrit Idzes.
(Bron: Rauwederhem A4)

Bron: http://gvdvelde.nl/genealogie/nijdam/nijdam-willem-willems.htm

Heeft er misschien iets mee te maken (met voorgeslacht).
Opmerkelijk is dat in beide aantekeningen Flansum wordt genoemd. Nader onderzoek waard. 
Gerryt Idzes (I891)
 
15 2 Nov 1899: verhuist naar Aalten KRAMER, Gerrit Hendrik (I68321)
 
16 31 Aug 1893 huwelijksakte: beroep Vervener
14 Oct 1893: verhuist van Nieuwe Pekela naar Oude Pekela
21 Aug 1896 geboorteakte Jan: beroep Spekslager 
BUSEMAN, Albert (I67750)
 
17 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. BUSEMAN, Albert (Bert) Koenraad (I67744)
 
18 Aan zelfkritiek en bevlogenheid geen gebrek bij Tony Alberda

Drachten | Nee, zei hij eerlijk. Eigenlijk wilde hij liever helemaal niet in de krant. Artikelen over zijn terugkeer als voetballer; voor hem hoeft het niet zo. Maar Tony Alberda, 38 jaar inmiddels, wordt gewaardeerd bij tweedeklasser Drachten, de club waar de oud-profvoetballer zijn imposante loopbaan ooit begon én waar hij dit seizoen terugkeerde.
Gerard Bos
De zondagmiddag loopt op z’n einde, op sportpark De Peppel wordt nog nagepraat over het duel tussen Drachten en het bezoekende GAVC uit Grou. Uitslag: 1-3. Nederlaag nummertje drie voor de wit-zwarte brigade van trainer Marcel Frankena. Op het moment dat die lovende woorden spreekt over Tony Alberda, zit die laatste al in de auto. Mijmerend over zijn terugkeer.
Drachten heeft zojuist de misschien wel slechtste wedstrijd van het seizoen gespeeld. Een off-day. ,,Zo kun je het noemen”, zegt trainer Marcel Frankena, ,,al moeten we daarmee GAVC niet tekort doen. Want die ploeg was beter en heeft verdiend gewonnen.”
Het Drachtster doelpunt komt niet van Alberda, maar van Marcel Koops. Alberda wordt zelfs gewisseld. Toch is het bijzonder om hem bij de club te zien spelen waar hij ooit begon. Zijn cv is imposant, met onder meer sc Heerenveen, FC Groningen, Harkemase Boys en ONS Sneek als clubs achter zijn naam.
Fluitend terugkeren in Drachten zat er logischerwijs fysiek niet in, na anderhalf jaar afwezigheid. Maar volgens trainer Frankena zit hij inmiddels op 80 procent fitheid. En Alberda zelf? ,,Het is niet altijd leuk als je elke week naar de masseur of de kraker moet. Maar verder wil ik er niet over praten.”
Terug naar zijn trainer, want die steekt na het duel de loftrompet. ,,Tony is een verlengstuk voor ons als technische staf. Met zijn ervaring, zijn coaching en ook zijn kwaliteiten is hij zéker nog van toegevoegde waarde. We zijn met hem in gesprek geraakt voor dit seizoen en hij is erbij gekomen. Goede speler, goed mens ook. Je kunt ook prima vissen met hem, heb ik al gemerkt. Ook leuk.”
De Drachtsters, die op deze zondag hun derde nederlaag van het seizoen lijden, zitten vanaf de aftrap niet of nauwelijks in de wedstrijd, De bezoekers troeven de thuisclub op alle fronten af en winnen terecht. Sander van Remmen scoort voor rust de 0-1, na rust de 0-2 en later de 1-3. ,,Een hattrick, heel mooi”, jubelt GAVC-trainer André Onclin. ,,Maar dit was vooral een teamprestatie. Een mooie overwinning.”
En Alberda? Die is teleurgesteld. Zelfkritisch is-ie ook. Misschien wel een beetje te veel. Maar ondanks anderhalf jaar aanwezigheid blijkt de wil om te winnen nog niet verdwenen. ,,Want daar voetbal ik voor”, wil de spits nog wel vertellen.
Het siert hem, die bevlogenheid. Dat hij na lange afwezigheid de kicksen aantrok om zijn oude liefde Drachten te helpen, verdient lof. Ook als dat avontuur in het ergste geval abrupt zou eindigen.
Drachten - GAVC 1-3 (0-1). 28. Sander van Remmer 0-1, 55. Van Remmer 0-2, 61. Marcel Koops 1-2, 70. Van Remmer 1-3.

Bron: Friesch Dagblad, http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=61619 
ALBERDA, Tony (I679)
 
19 Alberda, Albert Gerrits, geb. 1790, wonende te IJsbrechtum,

zoon van Gerrit Alberts Alberda en Janke Theunis

Loteling lichting 1810 mairie Nijland lot nr. 24;

nummerwisselaar met Jan Clases Hanje (geb. 1790) te Sneek lot

nr. 65; is bij aanneming familienaam 21 jaar

Bronnen: OA Sneek, inv.nr. 682 Liste alphabétique des

conscrits lichting 1810 nt. 21; Raf Nijland fol. 58 
ALBERDA, Albert Gerrits (I67376)
 
20 ALBERDA, RUDY
June 26, 1939 - Oct. 2, 2012 -- June 26, 1939 Rudy and Bill
Alberda were born as the 3rd and 4th children to Willem and
Barbara Alberda who would welcome another 5 children to the
family, making a total of 9 children. Some of his early memories
would be of Holland being occupied by the Germans and the
celebrations at the liberation of his country in 1945.
Willem and Barbara decided to move the family to Canada in
1954, coming across on "The Great Bear". Upon arrival in
Calgary Rudy's aunt Sudan and her family of 5 made room for
11 more people. As soon as the family could find housing of
their own, the 5 oldest children all went to work and contributed
to the family purse while the youngest 4 were put back in
school. Soon they would welcome 2 brothers in law to the
family. Rudy's first job would be delivering telegrams by bicycle
and later hauling water by the 5-gallon pail to families in
Montgomery who didn't have access to city services.
Rudy later found work at Precision Machine where he served a
machinist apprenticeship.
In May of 1958 Rudy was introduced to Dianne Slager by his
friend's sister and they were married in January 1959. In
September 1960 son Keith arrived while Rudy was working for
the CPR in Alyth yards. Wanting a safer and more stable
occupation to provide for his family, Rudy decided to retrain for
a fireman's boiler ticket and coached by his father in law
enrolled at SAIT, then went to work for the City of Calgary
operating portable boilers. Going back to SAIT to upgrade to a
4th class stationary boilers certificate in 1967, he learned of an
opening at the Shell Canada jumping pound plant and was soon
hired there as a plant operator. After about 5 years of shift work
Rudy began to experience kidney problems and decided to
transfer to field operations to be able to work days. As Shell
expanded into Burnt Timber Bill Thompson and Rudy were flown
by helicopter to monitor and manage well in that area.
By 1977 Rudy was being transferred to Olds, but decided to live
in Sundre where co-workers Bill Thompson, Jim Dykstra and Bill
Degroot were being relocated to work at Burnt Timber. Before
long Rudy transferred to Harmatten and then back to Burnt
Timber before being assigned to help looking after Limestone
while it was being developed and put into operation. He worked
there until retiring in 1988 to the farm due to health problems
which would continue to accumulate and diminish his quality of
life until his sense of humor could no longer mask them.
His family appreciates and applauds a courageous effort to force
a failing body to function and remain with us as long as he did.
We could ask no more of him.
Rudy was predeceased by his parents Bill and Barbara Alberda,
sister Wilhelmina Bierman, parent in law Dave and grace Slager
and sister in law Phyllis Alberda. He is survived by his wife of 53
years Dianne, so Keith (Juanita), Step granddaughter Danielle
Deminchuk and sister Hammie (Joe) Oetelaar, Jane Myers, Anne
Alberda and brothers Bill Alberda, Willem Alberda, John Alberda
and Albert Alberda, brothers in law Jan Bierman, Rod ( Diann)
Slager, Layn Slager and sister-in-law Lori (Maynard) McClyment.
He also leaves numerous nieces and nephews who will miss the
fun times they always had with him.
Publication Date: 2012/12/11 
ALBERDA, Willem (I67724)
 
21 ALBERDA, Rudy
June 26, 1939 - Oct. 2, 2012 -- June 26, 1939 Rudy and Bill
Alberda were born as the 3rd and 4th children to Willem and
Barbara Alberda who would welcome another 5 children to the
family, making a total of 9 children. Some of his early memories
would be of Holland being occupied by the Germans and the
celebrations at the liberation of his country in 1945.
Willem and Barbara decided to move the family to Canada in
1954, coming across on "The Great Bear". Upon arrival in
Calgary Rudy's aunt Sudan and her family of 5 made room for 11
more people. As soon as the family could find housing of their
own, the 5 oldest children all went to work and contributed to the
family purse while the youngest 4 were put back in school. Soon
they would welcome 2 brothers in law to the family. Rudy's first
job would be delivering telegrams by bicycle and later hauling
water by the 5-gallon pail to families in Montgomery who didn't
have access to city services.
Rudy later found work at Precision Machine where he served a
machinist apprenticeship.
In May of 1958 Rudy was introduced to Dianne Slager by his
friend's sister and they were married in January 1959. In
September 1960 son Keith arrived while Rudy was working for
the CPR in Alyth yards. Wanting a safer and more stable
occupation to provide for his family, Rudy decided to retrain for a
fireman's boiler ticket and coached by his father in law enrolled
at SAIT, then went to work for the City of Calgary operating
portable boilers. Going back to SAIT to upgrade to a 4th class
stationary boilers certificate in 1967, he learned of an opening at
the Shell Canada jumping pound plant and was soon hired there
as a plant operator. After about 5 years of shift work Rudy began
to experience kidney problems and decided to transfer to field
operations to be able to work days. As Shell expanded into Burnt
Timber Bill Thompson and Rudy were flown by helicopter to
monitor and manage well in that area.
By 1977 Rudy was being transferred to Olds, but decided to live
in Sundre where co-workers Bill Thompson, Jim Dykstra and Bill
Degroot were being relocated to work at Burnt Timber. Before
long Rudy transferred to Harmatten and then back to Burnt
Timber before being assigned to help looking after Limestone
while it was being developed and put into operation. He worked
there until retiring in 1988 to the farm due to health problems
which would continue to accumulate and diminish his quality of
life until his sense of humor could no longer mask them.
His family appreciates and applauds a courageous effort to force
a failing body to function and remain with us as long as he did.
We could ask no more of him.
Rudy was predeceased by his parents Bill and Barbara Alberda,
sister Wilhelmina Bierman, parent in law Dave and grace Slager
and sister in law Phyllis Alberda. He is survived by his wife of 53
years Dianne, so Keith (Juanita), Step granddaughter Danielle
Deminchuk and sister Hammie (Joe) Oetelaar, Jane Myers, Anne
Alberda and brothers Bill Alberda, Willem Alberda, John Alberda
and Albert Alberda, brothers in law Jan Bierman, Rod ( Diann)
Slager, Layn Slager and sister-in-law Lori (Maynard) McClyment.
He also leaves numerous nieces and nephews who will miss the
fun times they always had with him.
Publication Date: 2012/12/1

Bron: http://www.sundreroundup.ca/Assets/pdf/sun/Obituaries/sun-obituaries.pdf 
ALBERDA, Rudy (I14)
 
22 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. ALBERDA, Albert (I67728)
 
23 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. HEIDEMAN, Geert Jacobs (I886)
 
24 Anne: married Reeny (?sp), they had 4 children all of whom still live in Fryslan; Willem lives in Lemmer ALBERDA, Anne (I67726)
 
25 Antje was de zus van Trijntje die met de broer (Willem) van haar man (Gerrit) was getrouwd. BEETSTRA, Antje Wytzes (I568)
 
26 Bericht van overlijden Rienk Alberda
door:
op:
maandag 20 februari 2012 - 11:00

Sneek - Na een langdurig ziekbed, is op zondagmorgen 19 februari 2012 thuis in zijn woonplaats Sneek, overleden ons zeer gewaardeerde lid Rienk Sjoerd Alberda. Rienk is 70 jaar geworden en is, tot hij niet meer in staat was om te zeilen, een fervent watersporter en actief wedstrijdzeiler geweest, de laatste jaren in de door hem zelf afgebouwde Pampus 453, Eressa.

Donderdag is er gelegenheid tot condoleren en vrijdag zal er een afscheidsdienst zijn. Een vertegenwoordiging uit het Bestuur zal daarbij aanwezig zijn en voor afscheidsbloemen zal worden gezorgd.

Een in memoriam waarin Rienk herdacht zal worden, wordt geplaatst in het eerstvolgende Pampusnieuws. Ons aller gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden die wij veel sterkte wensen bij het verwerken van dit grote verlies.

Klik hier voor de rouwadvertentie.

Klik hier voor informatie over de condoleance de uitvaart.

Namens het Bestuur,

Wijt Struiksma.

Bron:http://www.pampusclub.nl/Nieuws/Pampusnieuws/tabid/90/articleType/ArticleView/articleId/54180/Bericht_van_overlijden_Rienk_Alberda.aspx 
ALBERDA, Rienk Sjoerd (Rienk) (I814)
 
27 BIERMAN _ Wilhelmina (Mientje) (nee Alberda) It is with great sorrow we announce the passing of Wilhelmina Bierman on February 11, 2006 after a courageous battle with cancer. She was born on January 4, 1935 in Sneek, Holland. Wilma was predeceased by her parents Willem and Boukje (Barbara) Alberda. Wilma, the eldest of nine children, immigrated with her parents and siblings to Canada in 1954. She leaves behind, her loving husband of fifty years Jan Bierman; and together they raised three children, Bill Bierman (Kelly), Barbie Bierman (Les Mellish) and Margie Schuster (Shane); and eight grandchildren, Christine, Jessica, Jonathan, and Mariann Bierman, Amanda and Bradley Hoerle, Ryan and Meagan Schuster; and two step-grandchildren, Robyn Kandalaft and Rebeka Mellish. Wilma was the matriarch of a large and loving family of over eighty relatives in Alberta and many more in Holland. She also leaves behind eight brothers and sisters, Tammy (Joe) Oetelaar, Rudy (Diane) Alberda, Bill (Phyllis, deceased) Alberda, Jane Myers, Bill Jr. (Carolyn) Alberda, John (Dorothy) Alberda, Albert (Elsie) Alberda, and Ann Alberda (Gary Braun, deceased); and aunt Susan Radsma. A Celebration of Wilma's Life will be held on Wednesday, February 15, 2006 at the Ascension Lutheran Church at 2:00 p.m., 1432 - 19 Street N.E. Calgary, Alberta. If so desired, memorial donations may be made directly to the Canadian Cancer Society, Calgary and District Unit Office, Second Floor, 215 - 12 Avenue S.E. Calgary, Alberta T2G 1A2. Wilma, Mom, Oma, Sister, Aunt, Sister-in-law, and Friend will remain forever in our hearts. PERSONAL ALTERNATIVE FUNERAL SERVICES 7016 Farrell Road S.E. Telephone: 216-5111. - See more at: http://www.legacy.com/obituaries/calgaryherald/obituary.aspx?n=wilhelmina-bierman&pid=16727265&#sthash.oUoqGR0G.dpuf

Published in The Calgary Herald from Feb. 13 to Feb. 14, 2006 - See more at: http://www.legacy.com/obituaries/calgaryherald/obituary.aspx?n=wilhelmina-bierman&pid=16727265&#sthash.oUoqGR0G.dpuf 
ALBERDA, Mientje (I12)
 
28 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. DE JONG, Milan Winston (Milan) (I604)
 
29 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. DE JONG, Sanne Fleur (Sanne) (I606)
 
30 Birth: 1867
Death: 1940

---------------------------------------
From Marcia Payne:

From Tresoar website; Ynskje (Boersma) Alberda, born in the municipality of Wymbritseradeel, Friesland, the Netherlands; born 22 May 1866 to (father)-Doede Boersma and Lolkje Dijkstra, her mother.

Her parents married in the same municipality on 09 May 1857; her father was 27y, born at Gauw and her mother was 26y, born at Oppenhuizen. They had a total of (11) children, including a set of twins (son and dau.) Ynskje was #5, having (5) brothers and (5) sisters.

Ynskje's mother (Lolkjen Dijkstra) died 21 Nov 1906, municipality of Wonseradeel, married. Her father,(Doede Douwes Boersma) died 25 Nov 1922 at 93y, municipality of Wymbritseradeel, a widower. All (5) of her sister's eventually married in Friesland.

Ynskje Boersma is her research and legal name in Friesland, I had a tough time figuring out that Alberda was her married name, used in the United States; anyways she married in Sneek, Friesland on 21 Feb 1892, at 25y, she was born in Oppenhuizen, municipality of Wymbritseradeel, to the above mentioned parents.

Ynskje's husband was Jentje Alberda, son of Klaas Eeltjes Alberda and his wife, Tietje Fokkes van der Meer. Jentje was 30y and born at Loenga, municipality of Wymbritseradeel, Friesland.

Together they had son, Klaas b. 1892, son, Doede b. 1895, son Titus, b. 1896, and a daughter Tietje Alberda born 1898; all born at Sneek.

I found an obituary, Worc. T&G, dated 23 July 1991, concerning her only daughter's death, Tillie (Alberda) Kramer at 93y.

Information concerning Ynskje (Boersma) Alberda's husband, Jentje Alberda: He died in Sneek, Friesland on 01 October 1907, at 45y, married.

-----------------------------------------


Burial:
Riverdale Cemetery
Northbridge
Worcester County
Massachusetts, USA

Created by: Mary S.
Record added: Jun 15, 2012
Find A Grave Memorial# 91980203

Bron/Source:http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=91980203 
BOERSMA, Ynskje (I695)
 
31 Birth: May 11, 1921
Houston
Washington County
Pennsylvania, USA
Death: Jan. 22, 2015
Plano
Collin County
Texas, USA

Edith Kurtz, age 93 of Plano, Texas passed away January 22, 2015 in Plano, Texas. She was born May 11, 1921 in Houston, PA, to Louis and Thelma Alberda. She married Frank William Kurtz February 9, 1945 in Worcester, Massachusetts. After she and Frank retired, they moved to South Texas where they learned the art of decorating duck and ostrich eggs and traveled all over the state showing and selling their beautiful creations.

She is survived by her daughter, Priscilla Field of Plano, Texas; brother, Charles Alberda of Whitinsville, Massachusetts; six grandchildren, Jason Field and wife Rebecca of Richmond, Texas, Byron Clough and wife Audrey of New Lebanon, New York, Rebecca Clough of Salt Lake City, Utah, Melanie Clough Weitz of Fultonville, New York, Kurt Clough Of Charleston, New York, and Paul Clough and wife Barbara of Little Falls, New York; Sixteen Great-Grandchildren: Bailey and Brenna Field; Kendall Huey; Jodi, Cameron (Sara), Allyson, Allysia, Allana, Colin, Tarah, Canden, Regina, Nicolette, and Austin Clough; William (Crysta) and Ryan Weitz; and two great-great grandchildren; Kyle and Emma Clough; along with several other loving family members and friends.

Edith was preceded in death by her husband, Frank Kurtz; daughter, Joanne Clough Snyder; sister, Elsie Crosby and her parents.

The family will receive friends during a visitation Saturday, January 31, 2015 from 1:00 to 2:00 p.m. at Turrentine-Jackson-Morrow Funeral Home in Allen, Texas. A graveside service will follow the visitation Saturday at 2:30 p.m. at Ridgeview Memorial Park in Allen, Texas.

We would like to thank the loving care given to Edith, during her time of need, by the caregivers at The Medical Center of Plano and Heart to Heart Hospice.

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=41271108 
Gezin: Doede (Louis) ALBERDA / Taetske (Tillie) STIENSTRA (F266)
 
32 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. Verborgen (I546)
 
33 Bron geboortedatum en ovelijdensdatum: www.graftombe.nl
Bron: Gelders archief
https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/286446672/srcid/20598484/oid/33 
ESSELINK, Johanna Berendina (I754)
 
34 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. ALBERDA, Ate (I58)
 
35 Bron: online-begraafplaatsen.nl
Foto grafnummer 236584 Hervomde Begraafplaats, Torenlaan 14, Eastermar
Naam Geboren Overleden Leeftijd Partner
Klaas Boom 11-08-1890 05-04-1977 86 Meer
Jinke van der Meer 12-12-1890 25-07-1983 92 Boom


Begraafplaats:
Hervomde Begraafplaats, Torenlaan 14, Eastermar
Graf id-nummer:
236584
Begraafplaatsnr.:
2359
(Plaats)aanduiding:
022
 
BOOM, Klaas Johannes (I901)
 
36 Bron:Gelders archief
http://www.geldersarchief.nl/zoeken/?mivast=37&mizig=210&miadt=37&miaet=18&micode=0207_2388&minr=2602227&miview=inv2&milang=nl 
KOERSEN, Gerrit (I753)
 
37 Bronvermelding
Doopboek Herv. gem. Anjum, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 530, aktenummer 1282
Gemeente: Oostdongeradeel
Periode: 1684-1766 
CHRISTOFFELS, Aaltje (I514)
 
38 Bronvermelding
Geboorten Gecombineerde Doopsgez. gem. Sneek, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 678, aktenummer 270
Gemeente: Sneek
Periode: 1838-1850
Religie: DG 
SPEERSTRA, Haantje (Hantje) Jans (I739)
 
39 Bronvermelding
Geboorteregister 1906, archiefnummer 30-13, Burgerlijke Stand Franekeradeel - Tresoar, inventarisnummer 1037, aktenummer 088 
DIJKMAN, Klaas (I625)
 
40 Bronvermelding
Geboorteregister 1910, archiefnummer 30-34, Burgerlijke Stand Sneek - Tresoar, inventarisnummer 1057, aktenummer 235
Gemeente: Sneek
Periode: 1910

nog geen digitale acte (op 30-1-2016) 
ALBERDA, Johannes (I809)
 
41 Bronvermelding
Huwelijksregister 1920, archiefnummer 30-25, Burgerlijke Stand Menaldumadeel - Tresoar, inventarisnummer 2055, aktenummer 66 
LAANSTRA, Kornelis (I616)
 
42 Cafe-houder HIDDINK, Gerrit Hendrik (I68360)
 
43 Date is op jonge leeftijd gestorven. Date Jacobs (I67645)
 
44 Date is op jonge leeftijd gestorven. Date Jacobs (I67646)
 
45 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. MULDER, Derk Rudolf (Ruud) (I105)
 
46 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. Verborgen (I545)
 
47 Dirk Potma, begonnen bij de werf van Doevendans in de Jachthavenstraat, was voor zichzelf begonnen aan de Geeuwkade en bouwde daar zijn eerste Regenboog, de 94. Dat bezorgde hem landelijke publiciteit en meer orders. Het gebrek aan armslag op de Geeuwkade deed zich steeds meer gevoelen, zodat de familie uitkeek naar een locatie dichter bij ‘de meer’ en met de mogelijkheid om te kranen. Het werd de oude werf van Alberda aan de Oude Oppenhuizerweg.

Dirk Potma had het druk met het onderhoud van de verhuurvloot, die bij de Alberda ‘erfenis’ ook op hem afkwam.

 
ALBERDA, Johannes (I809)
 
48 Dit moet een administratiefout zijn, want Rients is in 1760 geboren en niet Sjoerd, want die is in 1758 (kan niet allebei). Nakijken op microfilm.

Wymbritseradeel, dopen, doopjaar 1760
Gedoopt op 20 april 1760 in Goënga, Gauw, Offingawier
Dopeling: Sjoerd
Vader: Pieter Lieuwes
Moeder:

Gestandaardiseerde namen:
Dopeling: SJOERD of SJOERDJE
Vader: PIETER LIEUWES

Bron:
Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL)
Herv. gem. Goënga, Gauw en Offingawier, doop 1721-1811
Inventarisnr. : DTB 872
Op microfiche beschikbaar op studiezaal Tresoar

 
KOOPMANS, Rients Pieters (I447)
 
49 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. Verborgen (I493)
 
50 Doopboek Herv. gem. Anjum

Bron: DTB Geboortes en dopen
Soort registratie: DTB geboortes en dopen inschrijving
Aktedatum: 08-10-1758
Plaats: Anjum

Bijzonderheden:
De dopeling is in onecht geboren (buitenechtelijk kind), doopheffer is de vrouw van Jacob Doekes

Dopeling
Kristoffel
Moeder
Aeltje Christoffels


Bronvermelding
Doopboek Herv. gem. Anjum, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 530, aktenummer 2188
Gemeente: Oostdongeradeel
Periode: 1684-1766

Betekenis: Waarschijnlijk is Aeltje/Aaltje, zijn moeder, vreemd gegaan en is hieruit een buitenechtelijk kind geboren. Normaal gesproken/meestal is namelijk de vader de aangever, zowel bij geboorte als doop. In dit geval niet, hetgeen er op zou kunnen duiden dat Jacob Doekes hier niets mee van doen wou hebben, met als gevolg dat Aeltje zelf de doop voor Kristoffel maar geregeld heeft. Ze vond het klaarblijkelijk toch van belang dat dit zou gebeuren. Men heeft de buitenechtelijk Kristoffel gewoon de naam Nijp gegeven en hem als zodanig door het leven laten gaan.

Als dit waar is (en dat acht ik hoogst waarschijnlijk), dan zegt een verdere lijn omhoog/terug in mannelijke lijn verder niets en zou men meer naar de kant van de moeder moeten kijken. Verder weten we dan helemaal niet uit welke mannelijke lijn Christoffel/Kristoffel dan wel stamt. Hieraan werd waarschijnlijk vanwege schaamte verder geen ruchtbaarheid gegeven. Het is zelfs de vraag of Christoffel het zelf ooit geweten heeft, want over dat soort dingen zweeg men vroeger. 
NIJP, Christoffel Jacobs (I302)
 

      1 2 3 4 5 Volgende»