Informatie over deze site
Deze website met geestelijke liederen (GL) is mede mogelijk gemaakt door, programmeur 'in ruste', Bernard Greenberg (Wikipedia, Bach FAQ, eigen website, voor wat betreft het programmeerwerk wat geleid heeft tot het geautomatiseerd kunnen onderhouden van deze website, en door em. prof. dr. Willem Vree die, speciaal op mijn verzoek, de online player voor mij heeft gebouwd; beiden hebben buitengewoon goed werk geleverd. Heel veel dank daar voor! De bladmuziek (alle noten, tekst, etc.) is door mij (o.a. ook de realisator van deze website met Bach koralen en site met hymns), drs. G.T. (Gertim) Alberda, in MuseScore verwezenlijkt.
Als u in de rechter kolom van de hoofdtabel (de overzichtstabel met alle liederen op de hoofdpagina) op een plaatje klikt, dan wordt er een afspeelpagina geopend, alwaar u de bladmuziek kunt beluisteren dan wel downloaden. U kunt ook rechtstreeks en snel naar een afspeelpagina door een liednummer in het witte snelzoeker-vakje in te voeren en dan op 'Enter' of 'OK' te drukken (handig voor bijv. de voorzanger; één oortje in!). Beluister a.u.b. de liederen met koptelefoon op, of speel de liederen af over goede luidsprekers (of 'oortjes')! Helaas is het zo dat over boxen/speakers, vooral op mobiele apparaten, de opnames niet volledig tot zijn recht komen. De orgelopnames (in sommige liederen), die overigens wel overal goed op klinken, zijn gemaakt met GrandOrgue virtuele pijporgel software. De gebruikte sampleset is Giubiasco, van een echt bestaand orgel in Zwitserland (de sampleset is gemaakt door Piotr Grabowski; zie: ).
De liederen uit de bundel Geestelijke Liederen (GL) klinken behoorlijk 'Bach-achtig' (Bachiaans). Als bewijs daarvoor treft u in de tabel hieronder een aantal liederen uit de Bundel (1979, 236 liederen), waarvan de melodie ook 'van' Bach bekend is (het overgrote merendeel van deze melodieën bestond trouwens al voor Bach en zij waren dus al zeer bekend in die tijd). Eerst staan (links) de liednummers genoemd uit de Bundel Geestelijke liederen, met de titel van het eerstgenoemde nummer, en dan vervolgens (rechts) het koraal van Bach, met het BWV nummer (BWV=Bach Werke Verzeichnis). Via de hyperlinks kunt u zowel de GL liederen als de koralen beluisteren en deze met elkaar vergelijken om te concluderen dat het inderdaad om dezelfde melodie gaat (mogelijk wel in andere toonzetting en doordat het anders gearrangeerd is misschien soms in eerste instantie wat lastig te herkennen). Het gaat om 51 nummers uit de bundel GL, 1979, met 236 liederen, die J.S. Bach ook gebruikt heeft (de melodie/tune; Bach heeft uiteraard zijn eigen setting gemaakt). Ook zijn er nog een aantal liederen die gedeeltelijk in koralen zijn terug te vinden, maar niet het gehele koraal betreffen. Die lijken er dus wel ten dele op, maar niet grotendeels, en die heb ik hier niet opgenomen. Zo (zuinig) gerekend gaat het dan om (51/263)*100= 21,61% van de liederen uit de bundel die 'van Bach' bekend zijn. Dat is een substantieel percentage, ruim 1/5 deel, en dus kun je dan rustig van 'Bachiaanse liederen' spreken (zeker rekening houdend met de strikte beperking die ik mijzelf heb opgelegd en dat het dus eigenlijk nog meer is).
Hier vindt u alle liedteksten (ed. 1979), zonder de noten! De liedtekst van ieder lied (afzonderlijk) is ook te vinden onder de oranje download-button 'TXT' op de afspeelpagina van elk lied (te bereiken via de 'thumbnails' in de rechter kolom van de overzichtstabel, of via de 'snelzoeker', direct boven de tabel. En op de debijbelvoorjou.nl/geestelijke-liederen zijn de teksten ook onder de 'iframe' (onder het gedeelte dat mijn website laat zien), via afzonderlijke links bereikbaar. Ruim voldoende mogelijkheden dus om de teksten, zonder de noten, te vinden; die is op de drie genoemde plaatsen beschikbaar.
|